Rasinfo van de Sphynx.

De Sphynx is een raadselachtige verschijning. Door de haarloosheid doet deze raskat buitenaards aan. Vele mensen vinden ze eng: bij een poes denk je nu eenmaal aan een zacht en harig dier om te aaien. Liefhebbers daarentegen, vinden ze geweldig mooi, héél aanhankelijk en zijn juist weg van hun "perzikhuidje".

De eerste reactie bij het zien van de Sphynx op plaatjes is bij velen : lelijk en eng.....totdat je een "real stuff" Sphynx hebt gezien en vastgehouden bij een deftige fokker,dan ben je zooooo verkocht.

***Algemeen***

De Sphynx is een haarloze kat die over het ganse lichaam donsachtige haartjes vertoont. Op de oren, snuit en staart mag dit donshaar wat langer zijn. Sphynxen komen voor in alle kleurcombinaties, zowel gevlekt als effen. 

Hoe meer rimpels de Sphynx heeft, hoe mooier ze meestal gevonden worden. Vooral op hun kopje moet het vel zo rimpelig mogelijk zijn. De lichaamstemperatuur is een beetje hoger dan die van een kat met een pels. De huid voelt zacht en warm aan, echt een "perzikhuidje". Sphynxen zijn wat kleiner dan de gemiddelde huiskat, ze lijken ook kleiner omdat ze geen haar hebben.

De ogen mogen elke kleur hebben. Citroenvormig is de meest gewenste oogvorm. De afstand tussen de ogen moet net iets méér zijn dan de breedte van één oog. De snuit moet iets langer dan breed zijn. De oren zijn schuin aangezet op het kopje. De staart ligt meestal in een krulletje tegen hun lichaam als ze zitten.

En vooral .......eens je een Sphynx hebt gediend, kan je hem niet meer missen.......

***Karakter***

De Sphynx is totaal niet te vergelijken met een andere kat op gebied van karakter: agressie kennen ze niet, en ze zijn super lief, aanhankelijk, en attent. De Sphynx is een zeer intelligente poes. De Sphynx wordt omschreven als 1/4 de hond, 1/4de aap en 1/4de kind en ......oeps bijna vergeten......1/4de kat. Als dat niet duidelijk is? Sphynx kittens zijn robuust, hebben tonnen energie, ze spelen en ravotten alsof hun leven er vanaf hangt. Het is niet aangeraden om een Sphynx als enig huisdier te hebben. Ze moeten gezelschap hebben . 

 ***Het "kale" gen*

Sphynxen dragen een recessief gen dat de haarloosheid veroorzaakt. Als de kat drager is van twee van deze genen is hij kaal. Als hij drager is van slechts één van deze genen heeft hij de erfelijke eigenschappen van haarloosheid bij zich, maar vertoont de kenmerken niet. Deze katten noemt men de Sphynx-hybriden

 

              

 

 

***Verzorging***

De Sphynx eist een deftige verzorging. Daar de Sphynx haarloos is, is het nodig om hem te baden, omwille van de vetafscheiding van de huid. Dit ongeveer wekelijks. Hiervoor gebruik je een neutrale shampoo. De kittens gaan vrij vroeg in bad en daardoor zijn ze gewend aan het baden en vinden de meesten dit zelfs aangenaam. De oren worden ook wekelijks schoongemaakt, ze hebben nl meer oorsmeer dan andere katten. De nagels worden bij het wekelijkse "beaty-ritueel" ook kortgeknipt.

***Gedrag***

Sphynxen zijn superintelligent en héél sociaal. Ze weten je exact duidelijk te maken wat ze willen (en wie er met de pet zwaait in huis; zijzelf off course!!!) Ze doen graag apport oefeningen en vertonen soms echt hondengedrag. Ze zijn gek op de warme plaatsjes in huis (zonnetje op de vensterbank, voor de verwarming, in bed,....) Zorg ervoor dat ze vooral tijdens de winter een dekentje in de buurt hebben waar ze onder kunnen kroelen. Wat ze niet goed verdragen is tocht. **

***Het zonnetje***

Pas op wanneer je Sphynxje gaat zonnebaden, want ze kunnen verbranden!!! Vooral de katten met lichtere huidskleur.Smeer je lieverd daarom in met een degelijke zonnecreme. 

 

***De rasstandaard***

Kop:  Afmeting: middelgroot, Vorm: gematigde wig met afgeronde lijnen, iets langer dan breed , Schedel: licht afgerond met een vrij vlak voorhoofd, Profiel: matige tot duidelijke welving, Jukbeenderen; geprononceerd, Snuit: stevig afgerond met duidelijke whiskerbreak, stevige kin en goed sluitend gebit.

Nek:  Middellang. Vorm: rond en goed gespierd, gebogen vanaf de schouders tot de schedelbasis, vooral bij katers krachtig.

Oren:  Vorm: breed aan de basis en open. Afmeting; zéér groot, Stand: rechtop niet te laag of te hoog geplaatst.

Ogen:  Grote afgeronde citroenvormige vorm. Plaatsing; schuin geplaatst naar de buitenste ooraanzet. De ruimte tussen de ogen bedraagt iets meer dan de breedte van een oog. Oogkleur passend bij de vachtkleur , groen en hazelnoot toegestaan.

Lichaam: Afmeting: middelgroot. Lengte: middellang tot vrij lang. Borst; breed, mag iets tonvormig zijn. Buik; goed rond, maar niet dik. De kat mag eruit zien of hij flink heeft gegeten. Niet dik. Botstructuur; niet te grof en niet te fijn. Spieren; stevig gespierd, niet fijntjes.

Poten:  In verhouding met het lichaam. De achterste poten zijn iets langer dan de voorpoten. De voorste poten staan ver uit elkaar.

Voeten:  Ovaal met lange slanke tenen. Afmeting: middelgroot. Dikke voetkussentjes, waardoor het lijkt of hij op wolkjes loopt.

Staart:  Lange dunne zweepstaart taps toelopend in een fijne punt.